Dünya’dan 8 milyar yıl uzakta radyo sinyali tespit edildi: ‘Buna neyin sebep olduğunu bilmiyoruz’
Bilim insanları Dünya’dan 8 milyar yıl uzakta radyo sinyali tespit ettiklerini duyurdu. Kaynak Bilinmeyen Uzmanlar arasında kafa karışıklığına neden olan sinyaller aynı zamanda hızlı radyo patlamaları olarak da biliniyor. İsim FRB 20220610ABu patlamanın bir milisaniyeden kısa sürdüğü bildirildi.
milisaniyebu patlama süresi boyunca Güneş’in 30 yıl boyunca yaydığı güce eşdeğerBir güç yaydı.
Avustralya Macquaria Üniversitesi Astronomi Araştırmaları Bölümü’nden Dr. Doktor Stuart Ryderpatlamayla ilgili, ” ASKAP Radyo antenlerini kullanarak patlamanın tam olarak nereden geldiğini tespit edebildik. “Daha sonra galaksiyi aramak için Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nin teleskopunu kullandık ve bugüne kadar bulunan diğer radyo patlamalarının daha uzakta olduğunu ve muhtemelen galaksilerden kaynaklanan küçük bir grupta olduklarını bulduk.”açıklamalarını yaptı.
Araştırma ekibi, radyo patlamasının birleşme sürecindeki iki veya üç galaksiden oluşan bir gruptan geldiğini düşünüyordu. Güneş’ten bir trilyon kat daha güçlüAyrıca bunun, manyetik alana sahip nötron yıldızı türleri olan magnetarlardan gelebileceğini öne süren mevcut teorilerle de uyumlu olduğunu belirtiyor.
Konu üzerinde çalışan başka bir kişi Profesör Ryan Shannon, “Evrendeki normal miktardaki elementleri sayarsak, bugün olması gerekenlerin yarısından fazlasının eksik olduğunu görüyoruz. Eksik elementin galaksiler arasındaki boşlukta saklandığını düşünüyoruz ama öyle olması da mümkün. o kadar sıcak ve yaygın ki sıradan tekniklerle görmek imkansız. Hızlı radyo patlamaları bu iyonize maddeyi tespit ediyor. Neredeyse tamamen “Boş uzayda bile tüm elektronlar görülebiliyor, bu da galaksiler arasında ne kadar madde olduğunu ölçmemize olanak sağlıyor.”dedi.
Son olarak bu radyo sinyalinin nedenihakkında konuşmak Shannon, ” “Bu devasa güç patlamalarına neyin sebep olduğunu hâlâ bilmiyor olsak da, bu makale, hızlı radyo patlamalarının evrende yaygın olaylar olduğunu ve bunları galaksilerdeki maddeyi tespit etmek ve Evrenin yapısını daha iyi anlamak için kullanabileceğimizi doğruluyor.”söz konusu.
Araştırma 19 Ekim Perşembe günü Science dergisinde yayınlandı.