Gelişmekte olan piyasa para birimleri sınırlı kazançlar görüyor
Döviz stratejistleri arasında yakın zamanda yapılan bir ankete göre, gelişen piyasa para birimlerinin çoğunun dolar karşısında bu yılki kayıplarını önümüzdeki aylarda telafi etmesi beklenmiyor. Toplam 50 döviz stratejistinin katıldığı anket, ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz indirimi yapma ihtimalinin azaldığını, bunun da bu para birimlerinin performansını etkilediğini gösterdi.
Geçtiğimiz yılı yüksek seviyede tamamlayan gelişen ülke döviz sepeti, ABD Hazine tahvili getirilerindeki artışın etkisiyle %1,2 oranında düşüş yaşayarak ivme kaybetti. Bu düşüşte ABD ekonomik verilerinin beklenenden daha tatmin edici olması ve ABD Merkez Bankası politika yapıcılarının faiz indirimi beklentilerinin azalmasına yol açan şahin açıklamaları etkili oldu. Sonuç olarak, dolar endeksiSadece birkaç haftada %3 arttı.
Hindistan rupisi’nin Temmuz ayı sonuna kadar %0,6 civarında mütevazı bir artış kaydetmesi beklenirken, bu yıl sırasıyla %3,4 ve %2,5 kayıp yaşayan Tayland bahtı ve Güney Kore wonunun geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %3,5 oranında toparlanması bekleniyor. önümüzdeki altı ay. bekleniyor. Ancak Çin’deki büyüme zorlukları bu para birimlerini etkileyen değerli bir faktör olarak görülüyor.
Çin yuanının bu yıl şimdiye kadar yaşadığı %1,3’lük kaybı önümüzdeki altı ay içinde telafi edeceği tahmin ediliyor. Güney Afrika randının altı ay içinde yaklaşık %2,3 artışla 18,41/$’a yükselmesi beklense de, bu durum, gelişmekte olan piyasalardaki genel eğilimler doğrultusunda, bir önceki yıla göre yaklaşık %7’lik düşüşü tam olarak tersine çeviremeyecek. Goldman Sachs, enflasyon varsayımlarının daha olumlu görünmesi nedeniyle Rand’ın çekici bir varlık ve reel getiri karışımına sahip olduğunu vurguladı.
Bununla birlikte Rand, ABD dolarına karşı yüksek hassasiyetiyle biliniyor ve bu da özellikle doların beklenenden daha yavaş değer kaybetmesi durumunda potansiyel getirileri açısından risk oluşturuyor.
Öte yandan Rus rublesi ve Türk lirasının daha fazla değer kaybedeceği öngörülüyor. Önümüzdeki altı ayda rublenin yaklaşık %2 düşüşle 92,28/$’a düşmesi beklenirken, liranın %9’un üzerinde düşüşle 33,67/$’a düşmesi bekleniyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.