Ekonomi

Geçen yıl üzen patates bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek

Geçen yıl üzen patates bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek

Türkiye’nin üretim merkezlerinden Adana’da, geçen yıl tarımsal don nedeniyle üçte bir oranında verim alınan patateste rekoltenin 175 bin tona ulaşması bekleniyor.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir:

Her dönümden en az 4-5 ton ürün alınır.

“Adana’da yaklaşık 45 bin dekarda 150-175 bin ton arasında rekoltemiz var”

ADANA – Geçen yıl Adana’da yaşanan tarımsal don nedeniyle üçte bir verim alan patates üreticisinin bu yıl 45 bin dönüm arazide toplam 175 bin ton eser üretmesinin beklendiği belirtildi.

Adana’da geçen yıl mart ayında eksi 7 dereceye ulaşan hava koşulları nedeniyle çiftçinin ektiği patates fidanı 45 bin dekarlık alanda yandı. Fabrikanın yanmasıyla çiftçi dekardan alacağı emeğin üçte birini çöpe attı. Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü, bitkinin istediği gibi filizlendiğini ve tam hasadın beklendiğini söyledi.

Bu yıl mevsimsel gelişmelerin iyi gittiğini vurgulayan Platform Sözcüsü İncefikir, “Ciddi bir soğuk değildi, üreticilerle konuştuğumuzda bile kendi deyimleriyle toprağın sıcak, yağmurların yağdığını söylediler. Kendi fıskiyelerini yapmaları gerektiğini söylüyorlar” dedi.

“Adana’da 175 bin tona varan rekolte bekleniyor”

Dekardan en az 4 ila 5 ton verim alınacağını belirten İncefikir, “Daha iyi bölgelerde bile daha gelişmiş bölgelerde bunun biraz daha yüksek olabileceği söyleniyor. Tabii ki bu duruma göre değişebilir. arazinin geçirgenliği ve tarlaların yapısı malum. Türkiye’de 5 milyonu aşan verim var. Adana’da yaklaşık 45 bin dekarda 150-175 bin ton verim alabiliyoruz” dedi. .

“Adana’nın özelliği erkenciliğidir”

İncefikir konuşmasına devam ederek, “Adana’nın özelliği erkenci olmamız, ilk elden yetiştirmemiz. Türkiye’de üretilen ilk patates Adana’da. Burada hem yurt içine hem de yurt dışına birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Niğde, Nevşehir. , Konya, Afyonkarahisar. “Bunun nedeni, patatesin artık endüstride bir çeşit donmuş gıda olarak kullanılması, kızartmalarda kullanılabilmesidir. Bunu birçok dalda donmuş sanayiye yönlendirerek ekim alanları bir nebze olsun arttırılmış oluyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu